We zullen doorgaan

Dat we voor grote uitdagingen staan, dat hoef ik je wellicht niet meer te vertellen…

 

Zoals jullie ondertussen allemaal weten maakte het C-beestje het voor veel sectoren erg moeilijk of zelfs onmogelijk om hun activiteiten verder te zetten.

We hoorden al dat er een aantal grote bekende bedrijven in de problemen zitten en het staat vast dat er een groot aantal kleine zelfstandigen, eenmanszaken en freelancers maandenlang zonder inkomen zitten.

Als startende ondernemer heb ik het zelf ook ondervonden, opdrachten werden uitgesteld of afgesteld, nieuwe opdrachten bleven uit…

Leuk is anders natuurlijk, na een lange tijd van zaadjes planten en dingen uit te proberen merkte ik dat het de goeie kant op ging… maar door de maatregelen viel dat weer even helemaal terug!

Gelukkig merkte ik dat ik niet alleen was, ik hoorde van veel collega-fotografen dezelfde signalen, dat stemde me in eerste instantie wel weer gerust. Zoiets als: je bent niet de enige…

Door de tijd die vrijkwam kwamen er allerlei ideeën in mijn hoofd en dat gaat als volgt: oh leuk idee, zou dat iets zijn, even uitzoeken, dit even proberen, dat nog even proberen… nu ja, het is een ongestructureerd proces, weet je wel… 

En dat dwong me dan weer om terug even strategisch te gaan kijken waar ik nu weer eigenlijk mee bezig was, en wat blijkt… de basis zit goed, ja hier en daar een beetje aan sleutelen kan geen kwaad, maar de basis zit gewoon goed, blijf dat vooral zo doen!

Om dan zo meteen alles te moeten omgooien is sowieso al niet aan mij besteed, ik begrijp wel dat ondernemers uit bepaalde sectoren dat wel moeten doen, maar als het niet moet voor mij, dan hou ik zelf liever even vast aan wat wel goed is, schaaf ik dat bij waar nodig en gaan we door… Zoals Ramses Shaffy het zo mooi zong… We zullen doorgaan…

 

Het wiel terug aan het draaien krijgen, dat is dus de volgende stap… terug zaadjes planten.

Ook dat moet op een andere manier, want van netwerken en toevallige of minder toevallige ontmoetingen komt voorlopig ook niets in huis.

Prospecteren… ik ben er trouwens geen al te grote fan van… ligt het aan het “verkopen” of de schrik om afgewezen te worden, ik weet het niet precies maar het is toch altijd wel spannend. Wil je trouwens meer weten over waarom we eigenlijk bang hebben om afgewezen te worden lees dan zeker het boek “sterker dan afwijzing” van Jia Jiang, een aanrader!

Vorig jaar volgde ik ook een cursus over het hele prospectie-proces en ik probeer daar op mijn eigen manier een invulling aan te geven, je moet het je toch wat eigen maken vind ik.

Zo kwam ik vorige week toch weer in contact met een gepassioneerde ondernemer en dat gaf me weer hoop, niet enkel voor mij en mijn opstartend bedrijfje, want hij gunde mij niet alleen een opdracht… Hij gaf me ook heel eerlijk mee wat hij vond van mijn aanpak en daarenboven nog enkele tips, zomaar… dat is toch mooi, mensen die oprecht anderen willen helpen. 

Toevallig las ik voorbij maand het boek van Rutger Bregman “de meeste mensen deugen” en als positivist is het niet zo heel erg moeilijk om mee te gaan in zijn visie dat, ja wat hij zegt, de meeste mensen deugen… Als je dat dan ook nog eens zelf kan vaststellen is het nog leuker! 

 

 

Hoe lukt het jou om door te gaan in deze tijden?

 

PS: luister nog maar even naar dat mooie nummer, en zing maar mee!

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Cindy Bex (vrijdag, 28 augustus 2020 18:58)

  Hey Pieter,
  wat heb je dit weer mooi verwoord!
  En inderdaad, als starter is het misschien net nog iets moeilijker. Wat mezelf betreft heb ik het geluk om enkele klanten te hebben B2B, die op regelmatige basis kruidenthee bestellen. Want ook hier merk ik dat eigenlijk de particuliere klant toch eerder nog afwachtend is. Maar persoonlijk ben ik dit zelf ook wel. Ik verplaats mij op dit moment eigenlijk ook maar enkel voor de noodzakelijke dingen.
  Maar toch, opeens verschijnt er dan weer een post op facebook met betrekking tot een evenement. Waarvan je denkt dat dit misschien wel eens een opportuniteit zou kunnen zijn. Zo nam ik vandaag nog contact op met EVA Limburg. Toevallig zag ik dat zij op 19 september een vegan picknick organiseren te Hasselt. Het leek mij wel een leuk idee om staaltjes van mijn kruidenthee aan te bieden om mee te geven bij de picknick. Zo gezegd, zo gedaan .... ze zien dit volledig zitten, en ook al zit er op financieel vlak niet meteen iets aan vast, toch geeft het mij weer wat bekendheid bij het publiek. Dus Pieter, blijf vooral wie je bent en blijf erin geloven, want je maakt prachtige foto's. Misschien kan dit ooit ook wel eens een keertje voor De Kleine Theeboom. Wie weet?

  Groetjes,
  Cindy

 

Qualified photographer since 2013

Passionated since forever

Follow me!


Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze site mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door kopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fotograaf.