Waarom?

Het doet me denken aan de periode dat ik een studiekeuze moest gaan maken - ik schets even: ik was een jonge snaak van bijna 18 jaar, volgde economie-wiskunde aan het college in Genk en ik vond dat best interessant maar omdat ik niet wilde gaan lijken op de leerkracht economie 😀 besloot ik dat ik iets helemaal anders wilde, fotografie ging niet want dan moest ik een toegangsproef doen, dus ik dacht aan interieurarchitectuur… - en om mijn keuze iets of wat te staven ging ik met de architect bij ons in het dorp praten, zeer positief want dat bleek een zeer intelligent man, daar wilde ik wel op lijken. 😀 Hij gaf mij het inzicht mee dat ik me bij alles wat ik deed vooral moest afvragen wat het nut daar dan van was, waarom?

 

Baz Luhrmann zegt in zijn “sunscreen” over advies: Wees voorzichtig wiens advies je koopt, maar wees geduldig met mensen die het je geven. (Topplaat, trouwens 😀)

 

Ik ben nog steeds erg dankbaar voor dat advies (en die plaat ook trouwens), ik heb er al vaker aan teruggedacht.

 

 

 

Ook in het ondernemen stel ik mezelf vaak de vraag waarom: waarom dat ik doe wat ik doe bijvoorbeeld, want ik hecht heel veel belang aan het verhaal achter een product of dienst, maar dat heb je vast al eens gelezen. 😀

 

Ik vraag me ook geregeld af waarom iemand met mij zou willen samenwerken, is dat omdat ik een goed oog heb, of omdat ze het me gunnen? Is het omdat het hun visie en identiteit versterkt of dat ze door het resultaat de juiste klant weten aan te trekken?

 

Of waarom überhaupt nog met een professionele fotograaf samenwerken in deze tijd waarin iedereen een fototoestel in zijn zak heeft zitten? Maar ik denk dat het net in deze omstandigheden is dat bedrijven die zichzelf een beetje serieus nemen zich net onderscheiden door samen te werken met professionele vakmensen, want dat zijn beroepsfotografen ten slotte: vakmensen.

 

Waarom dat ik nu eigenlijk fotografie verkies boven interieurarchitectuur? Dat vind ik nu zelf wel een lastige want ik vind het wel erg leuk om iets te creëren, maar ik denk dat het proces van fotografie meer bij mij past: een idee vormen, een lijn zoeken, het beeld opbouwen, ontwikkelen en afwerken, klaar. Laatst werd ik geïntroduceerd in het analoge fotografieproces (je weet wel, met een rolletje) door enkele van mijn collega’s en zelfs dit “trage” proces geeft eigenlijk ook vrij snel resultaat, leuk toch…

 

 

 

Waarom dus, 1 van de eerste vragen die ik ook stel aan mijn klanten als ze vragen of ik foto’s voor hun kan maken. Het geeft gewoon meer diepgang als je het nut kent, daarom dus. 😀

 

 

 

Als mijn kinderen dus vragen waarom, zoek ik zelf altijd naar een verklaring om hun verder te helpen… toegegeven, na 5 keer waarom weet ik het soms ook niet meer. 😀 Maar hopelijk blijven ze zich nog lang die vraag stellen zodat ze weten wat ze doen al dan niet nuttig is.

 

En jij, vraag jij je wel eens af waarom?

 

Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Fiona Coumans (maandag, 02 september 2019 11:48)

  Zeer mooi geschreven Pieter en ook heel herkenbaar. Ja, ik stel mezelf ook nog regelmatig de vraag waarom.....helaas blijft het antwoord daarop ook vaak achterwege.

 • #2

  Bernadet Wehenkel (maandag, 02 september 2019 12:43)

  O jawel.
  'Waarom?' is een vraag die me bijna altijd en overal vergezelt. Soms heb ik niet onmiddellijk een antwoord klaar maar het ontvouwt zich dan wel op een later moment.

 • #3

  Chris Van Schelstraete (dinsdag, 03 september 2019 12:52)


  Toen ik kind was en de waarom vraag stelde kreeg ik veelal als antwoord '' daarom '' ! Ik heb dus lange tijd deze vraag niet meer durven stellen. Maar de voorbije jaren kan ik er niet meer omheen ? Waarom is meer dan ooit aan de orde. Niet alleen om het verleden te begrijpen maar ook om de toekomst vorm te kunnen geven, zinvoller dan ooit ! En wat een luxe om te ontdekken dat je dan omringt wordt door mensen die zoveel inzicht hebben om mijn waarom vragen naar waarde te schatten en hun levenservaringen met mij te delen. Ik kan wel een avondje zoet zijn nu met de reactie op 1 waarom vraag ... en zoek voortaan ook meer naar het nut van wat ik doe voor anderen in het licht van wat ik hierdoor ook aan mezelf kado doe. Waarom doe ik .... ? En hoe voel ik mij daarbij ? Het is dat subtiele evenwicht dat me verder brengt.

 • #4

  Pieter Gregoire (dinsdag, 03 september 2019 13:41)

  Fijn dat deze vraag voor jou ook zorgt voor meer zingeving in je leven, en dat van anderen rondom jouw!
  Bedankt voor jullie reacties, dat waardeer ik enorm!

 

Qualified photographer since 2013

Passionated since forever

Follow me!


Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze site mag worden verveelvuldigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch, door kopieën, opnamen of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de fotograaf.